szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Francuskie grzebyki z marmolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyglądają jak te które można kupić w sklepie, a smakują jeszcze lepiej.

Francuskie grzebyki z marmolada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie grzebyki z marmolada

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • marmolada twarda
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Francuskie grzebyki z marmolada
Ciasto rozkładamy na płasko i kroimy na prostokąty. Na środek każdego nakładamy niecałą łyżkę marmolady i składamy na pół. Brzegi dociskamy, najlepiej widelcem, a najdłuższy brzeg nacinamy nozem. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim grzebyki z wierzchu. Posypujemy cukrem trzcinowym i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkłądamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
Francuskie grzebyki z marmolada
Potrzebujemy ciasto, jajko, marmolade i cukier
Francuskie grzebyki z marmolada
Ciasto kroimy na prostokaty i nakladamy marmolade.
Francuskie grzebyki z marmolada
Składamy na pół i nacinamy najdłuższy bok
Francuskie grzebyki z marmolada
Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem i pieczemy.