Sposób przygotowania:
Guacamole z gorgonzolą i tabasco
Wybrać jak najbardziej dojrzałe miękkie avocado bez plam i uszkodzeń skórki.
Rozciąć owoce wzdłuż, przekręcić połówki względem siebie i otworzyć. Wydobyć pestkę a cały miąższ wybrać dużą łyżką na talerz i skropić sokiem z limonki albo cytryny i lekko posolić.
Gorgonzola do guacamole powinna być dojrzała, miękka i należy ją znacznie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nie była zbyt zwarta.
Najlepsza jest odmiana łagodna (dolce), ponieważ wersja picante zbyt zdominuje smak delikatnego avocado.
Pokroić wstępnie w kostkę, dodać do avocado i razem rozgnieść widelcem na dość ziarnistą konsystencję. Gotowe guacamole raczej nie powinno być aksamitnie gładkie!
Pastę doprawić do smaku solą morską, olejem czosnkowym i odrobiną zielonego sosu tabasco.
Przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane i posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem albo solą ziołową.
Jako dodatek podać wszelkie słone krakersy, grissini, słone paluszki, precelki albo nachos.
Rozciąć owoce wzdłuż, przekręcić połówki względem siebie i otworzyć. Wydobyć pestkę a cały miąższ wybrać dużą łyżką na talerz i skropić sokiem z limonki albo cytryny i lekko posolić.
Gorgonzola do guacamole powinna być dojrzała, miękka i należy ją znacznie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nie była zbyt zwarta.
Najlepsza jest odmiana łagodna (dolce), ponieważ wersja picante zbyt zdominuje smak delikatnego avocado.
Pokroić wstępnie w kostkę, dodać do avocado i razem rozgnieść widelcem na dość ziarnistą konsystencję. Gotowe guacamole raczej nie powinno być aksamitnie gładkie!
Pastę doprawić do smaku solą morską, olejem czosnkowym i odrobiną zielonego sosu tabasco.
Przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane i posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem albo solą ziołową.
Jako dodatek podać wszelkie słone krakersy, grissini, słone paluszki, precelki albo nachos.
Rbr007