Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Greckie kofty wieprzowe z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych oraz szaszłyków. Bogactwo smaków sprawi, że kofty będą smakowały świetnie zarówno na gorąco jak i na zimno.

Greckie kofty wieprzowe z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Greckie kofty wieprzowe z grilla

 

  • łopatka wiepszowa 700 g
  • jajka 2 szt.
  • cebula czerwona 1 średnia
  • papryka czerwona 1/2 dużej
  • papryka żółta 1/2 dużej
  • pomidory w proszku 1 łyżeczka
  • suszona natka kolendry 2 łyżeczki
  • rozmaryn do smaku
  • imbir 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • jarzynka 1 łyżka
  • chili płatki
  • płynna przyprawa do zup
  • suszony lubczyk 2 łyżeczki
  • cebula suszona 1-2 łyżeczki
  • olej

Sposób przygotowania:

Greckie kofty wieprzowe z grilla
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, piwie albo białym wytrawnym winie.

Mięso zmielić niezbyt drobno, połączyć w dużej misce z przyprawami i jajkami - wymieszać do wyrównania konsystencji. Dodać drobno posiekaną paprykę i cebulę - wyrobić na jednolitą masę i odstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso nieco stężało.

Z mięsa uformować podłużne paluchy oblepiając namoczone patyczki do szaszłyków. Gotowe kofty posmarować olejem, aby nie wyschły w trakcie pieczenia. Ułożyć gotowe kofty bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie grilla albo na dziurkowanej aluminiowej tacce, a tę ułożyć na grillu. Piec ok. 20-25 minut, a w trakcie pieczenia odwrócić, aby się równo przypiekły.

Podawać gorące kofty z dodatkiem zimnego sosu czosnkowego na jogurcie greckim albo z sosem ogórkowym tzatziki.
Greckie kofty wieprzowe z grilla
Mięso po wyrobieniu z przyprawami trzeba schłodzić w lodówce.
Greckie kofty wieprzowe z grilla
Namoczone drewniane patyczki oblepić masą mięsną.
Greckie kofty wieprzowe z grilla
Upieczone kofty smakują zarówno na gorąco jak i na zimno.
Greckie kofty wieprzowe z grilla
Kolorowe dodatki niezwykle ożywiają masę mięsną.