Sposób przygotowania:
Greckie kofty wieprzowe z grilla
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, piwie albo białym wytrawnym winie.
Mięso zmielić niezbyt drobno, połączyć w dużej misce z przyprawami i jajkami - wymieszać do wyrównania konsystencji. Dodać drobno posiekaną paprykę i cebulę - wyrobić na jednolitą masę i odstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso nieco stężało.
Z mięsa uformować podłużne paluchy oblepiając namoczone patyczki do szaszłyków. Gotowe kofty posmarować olejem, aby nie wyschły w trakcie pieczenia. Ułożyć gotowe kofty bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie grilla albo na dziurkowanej aluminiowej tacce, a tę ułożyć na grillu. Piec ok. 20-25 minut, a w trakcie pieczenia odwrócić, aby się równo przypiekły.
Podawać gorące kofty z dodatkiem zimnego sosu czosnkowego na jogurcie greckim albo z sosem ogórkowym tzatziki.
Mięso zmielić niezbyt drobno, połączyć w dużej misce z przyprawami i jajkami - wymieszać do wyrównania konsystencji. Dodać drobno posiekaną paprykę i cebulę - wyrobić na jednolitą masę i odstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso nieco stężało.
Z mięsa uformować podłużne paluchy oblepiając namoczone patyczki do szaszłyków. Gotowe kofty posmarować olejem, aby nie wyschły w trakcie pieczenia. Ułożyć gotowe kofty bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie grilla albo na dziurkowanej aluminiowej tacce, a tę ułożyć na grillu. Piec ok. 20-25 minut, a w trakcie pieczenia odwrócić, aby się równo przypiekły.
Podawać gorące kofty z dodatkiem zimnego sosu czosnkowego na jogurcie greckim albo z sosem ogórkowym tzatziki.