Guacamole z pieczonymi krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Guacamole z pieczonymi krewetkami na randkę w Walentynki

Guacamole z pieczonymi krewetkami

Składniki:

Guacamole z pieczonymi krewetkami

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 1 małej czerwonej papryczki chili
  • 1 cebulka dymka
  • 1 limonka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g jogurtu niskotłuszczowego
  • Sól, pieprz
  • 40 g suszonych żurawin
  • 4 krewetki królewskie (surowe, bez skórki, chude)
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Guacamole z pieczonymi krewetkami


1. Papryczkę chili i cebulkę dymkę opłukać i drobno pokroić. Limonkę opłukać, wycisnąć sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Orzechy rozdrobnić.



2. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i z każdej połówki wybrać miąższ. Miąższ z awokado, sok z limonki i jogurt wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać startą skórkę limonki, papryczkę chili, cebulkę dymkę i żurawiny.



3. Krewetki opłukać i osuszyć. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i smażyć krewetki przez 2-3 minuty.



4. Guacamole razem z krewetkami ułożyć w szklankach.



Czas przygotowania: ok. 25 minut.



Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 255 kcal  / 1067 kJ

Białko: 8,9 g

Tłuszcz: 20,1 g

Węglowodany: 11 g