LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Gulasz węgierski wg LIDZI

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniały pomysł na obiad.

Gulasz węgierski wg LIDZI Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz węgierski wg LIDZI

 

  • mięso najlepiej wołowe 0,8 kg (moze byc łopatka wieprzowa)
  • papryka duża 1
  • pomidory krojone, 1 puszka lub 3-4 świeże
  • cebula 2
  • czosnek 4 ząbki
  • majeranek, papryka ostra,
  • czerwone wino wytrawne lub rosół, 1 szklanka
  • olej,
  • sól, pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski wg LIDZI
Umyte mięso pokroić w grubszą kostkę (ok. 2x2cm). Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść. Dodać do mięsa i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Mięso zezłocic na oleju, z obu stron. Dodać majeranek i paprykę, podlać winem. Poddusić. Paprykę pokroić w paski dodać do mięsa wraz z pomidorami. Dusić do miękkości. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniaczkami, kaszą lub makaronem.
Gulasz węgierski wg LIDZI
Mięaso gulaszowe pokrojone w grubszą kostkę.
Gulasz węgierski wg LIDZI
Cebula pokrojona w kostkę do gulaszu węgierskiego.
Gulasz węgierski wg LIDZI
Papryka czerwona do gulaszu węgierskiego.
Gulasz węgierski wg LIDZI
Świeże pomidory do gulaszu węgierskiego.