Przygotowany z różnego rodzaju mięsa doskonale pasuje do placków ziemniaczanych, pieczywa lub kaszy gryczanej. Podany z ziemniakami stanowi kwintesencję pełnowartościowego obiadu.
Chociaż najbardziej znany jest gulasz po węgiersku, to w naszym kraju dorobiliśmy się wielu odmian tego dania jednogarnkowego. Gulasze przyrządzamy nie tylko z doskonałej jakości wołowiny, ale także wieprzowiny. To właśnie gulasz wołowy lub wieprzowy jest najbliższy tradycyjnej recepturze na gulasz węgierski.
Zastosowanie kilku rodzajów wieprzowiny, takich jak karkówka, szynka, łopatka czy schab zapewni gospodyni słowa uznania oraz liczne pochwały od domowników. W wersji mniej kalorycznej można użyć drobiu, czy nawet przyrządzić ziołowy gulasz z indyka.
W tradycyjnym przepisie na gulasz nie może także zabraknąć dużej ilości warzyw. Obowiązkowo muszą się tam znaleźć wielokolorowe papryki, pieczarki oraz cebula. Zapraszamy do przejrzenia poniższej kategorii. Smacznego!
Zdjęcie: Fotolia
Pyszne i sprawdzone przepisy na gulasz
Doskonale kruche mięso, częściowo w kawałkach, częściowo w całkowitym rozpadzie, intensywnie rudo-czerwony kolor oraz aromatyczny zapach. Tak w największym skrócie można opisać gulasz idealny.
Sortuj wg: