dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Gyros 2.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka gyros według mojego przepisu.

Gyros 2.

Składniki:

Gyros 2.

 

  • 2 podwójne filety z kurczaka (mniejsze)
  • 2-3 średniej wielkości cebule (polecam białą lub fioletową)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-6 ogórków konserwowych (zależy od wielkości)
  • można też dodać 1 słoiczek papryki konserwowej
  • 1 opakowanie przypraw gyros (polecam firmę kAmis)
  • 0,5 główki kapusty pekińskiej (średniej wielkości)
  • majonez
  • ketchup pikantny

Sposób przygotowania:

Gyros 2.
Filety umyć, osuszyć, pokroić w drobne kawałki około 1,5 cm, posypać 2 łyżkami przypraw gyros i tak pozostawić na 15 minut. Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na moment wrzucić ją do wrzącej wody, aby zmiękła i dobrze odsączyć. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Kapustę drobno zszatkować. Kukurydzę odcedzić. W szklanym naczyniu układać warstwami: mięso, cebulę, ogórki, kukurydzę, paprykę i kapustę pekińską. Każdą warstwę polać ketchupem lub majonezem. Wierzchnią warstwę kapusty polać majonezem i ozdobić ketchupem np. kratką lub jakimś innym wzorem.