angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Gyros warstwowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna i szybka sałatka,wystarczy nawet dla 4 osobowej rodziny

Gyros warstwowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gyros warstwowy

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół opakowania przyprawy do gyrosa ( ja użyłam przyprawy Prymat Kebab-Gyros)
  • słoik papryki konserwowej
  • puszka kukurydzy
  • 1 biała cebula
  • ćwiartka kapusty pekińskiej
  • pół ogórka zielonego świeżego
  • 6 ogórków konserwowych
  • keczup
  • pół dużego słoika majonezu ( użyłam Kieleckiego)
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gyros warstwowy
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wsypać przyprawę do gyrosa i ręką dokładnie wymieszać mięso z przyprawą. Na ok. 4 łyżkach oleju usmażyć pierś z kurczaka do miękkości. Mięso osączyć z oleju i wyłożyć je do szklanego przeźroczystego naczynia (po wykonaniu sałatki w takim naczyniu dokładnie widzimy jej warstwy) Gdy mięso wystygnie, polewamy je obficie keczupem. Następnie kroimy w kostkę paprykę konserwową. Kroimy ogórki ze słoika w kostkę i kładziemy na paprykę, potem kroimy w drobną kostkę cebulę, i wykładamy ją na warstwę ogórków. Kukurydzę osączamy z zalewy i układamy na warstwie cebulki. Następnie kroimy ogórka zielonego w cienkie plastry( nie obieramy ze skórki) i układamy na kukurydzy. Następnie całość pokrywamy grubą warstwą majonezu, a następnie polewamy keczupem. Równo rozprowadzamy zarówno majonez jak i keczup. Pekinkę drobniutko kroimy i układamy na keczupowo- majonezowej warstwie.Gotowe:)
Gyros warstwowy
Pierś z kurczaka już usmażona, przełożona do szklanego naczynia i polana keczupem
Gyros warstwowy
Część produktów które wykorzystałam do sporządzenia sałatki