rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Gyrosy z mięsa mielonego wołowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Od 1 fazy diety dukana bez warzyw lub z ich dodatkiem

Gyrosy z mięsa mielonego wołowego

Składniki:

Gyrosy z mięsa mielonego wołowego

 

  • 0,5kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka stołowa przyprawy do gyrosa
  • sól,pieprz
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru

Sposób przygotowania:

Gyrosy z mięsa mielonego wołowego
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu,wymieszać i wstawić do lodówki(oczywiście przykryć żeby zapach czosnku nie rozszedł się po lodówce:))Mięso przełożyć do miski,dodać przyprawy do gyrosa,sól,pieprz.Cebulę drobno posiekać i dodać do masy mięsnej.Wszystko razem wyrobić.Formować podłużne kotleciki i nadziewać na patyczki do szaszłyków.Układać na grillu i piec na złoto z każdej strony.Położyć na talerze i obok polać sos czosnkowy.Maczać mięso w sosie.