Sposób przygotowania:
Hekele / śląska sałatka śledziowa
► Matiasy solone ( jak są mocno solone / moje nie trzeba było ) moczyć co najmniej przez 3 godziny w zimnej wodzie, później opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty śledziowe pokroić w drobną kostkę.
► Pokrojone tuszki włożyć do naczynia, dodać ogórki, jajka, cebulę, kapary i musztardę. Sałatkę doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki, aby przeszła aromatem i smakiem składników.
► Pokrojone tuszki włożyć do naczynia, dodać ogórki, jajka, cebulę, kapary i musztardę. Sałatkę doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki, aby przeszła aromatem i smakiem składników.
![Hekele / śląska sałatka śledziowa Hekele / śląska sałatka śledziowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/hekele-slaska-salatka-sledziowa-555359.jpg)
![Hekele / śląska sałatka śledziowa Hekele / śląska sałatka śledziowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/hekele-slaska-salatka-sledziowa-555360.jpg)
![Hekele / śląska sałatka śledziowa Hekele / śląska sałatka śledziowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/hekele-slaska-salatka-sledziowa-555361.jpg)