haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Makaron włoski na cebulce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i zdrowy obiad - makaron po włosku. Pierwszy raz jadłam go w Rzymie w małej rodzinnej trattorii niedaleko dworca Termini i tak mi zasmakował, że postanowiłam poćwiczyć w domu i udało się! Jest naprawdę smaczny. Pokochasz to danie!

Makaron włoski na cebulce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron włoski na cebulce

 

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 mozzarella 150 g
  • 190 g makaronu rurki

Sposób przygotowania:

Makaron włoski na cebulce
1. Makaron ugotowałam al dente.

2. Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oleju. Dodałam mrożony szpinak i dusiłam aż szpinak zredukuje swoją objętość. 

3. Do smażącego się szpinaku dodałam pokrojone pomidory z puszki, doprawiłam solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dusiłam jeszcze przez chwilę. 

4. Dodałam makaron, wymieszałam i wrzuciłam pokrojona mozzarellę. Kiedy wymieszana z daniem mozzarella  rozpuściła się, makaron nałożyłam na talerze. Bardzo smaczne!
Makaron włoski na cebulce
Cebulę i czosnek posiekałam, a mozzarellę pokroiłam w kostkę.
Makaron włoski na cebulce
Na podsmażona cebule z czosnkiem wrzuciłam zamrożony szpinak.
Makaron włoski na cebulce
Kiedy szpinak zmniejszył swoją objętość dodałam pokrojone pomidory.
Makaron włoski na cebulce
Całość wymieszałam z makaronem i dodałam mozzarellę.