kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Hyćka (czarny bez) z %

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niepowtarzalny i aromatyczny trunek. Raz spróbujesz zakochasz się na zabój! Idealna na jesienne i zimowe wieczory.

Hyćka (czarny bez) z % Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Hyćka (czarny bez) z %

 

  • około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu (pełnych pyłku)
  • 1,1 kg cukru
  • 85 dag wody
  • 3 cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki
  • 3 limonki, pokrojone na cieniutkie plasterki
  • 1l spirytusu

Sposób przygotowania:

Hyćka (czarny bez) z %
Przygotowujemy syrop z wody i cukru. Studzimy. Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odcinamy delikatnie grubą łodyżkę. Nie myjemy ich aby nie zmyć pyłku. W wyparzonym słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. Słój zatykamy gazą i odstawiamy na około 10 dni w miarę słoneczne miejsce – w tym czasie dwa razy mieszamy wyparzona łyżką. Kiedy napój zacznie fermentować przecedzamy go i dodajemy plasterki limonki i spirytus. Całość mieszamy i pozostawiamy w zamkniętym słoju na 48h. Po tym czasie wyciągamy plastry limonki. Pozostawiamy do przegryzienia na minimum miesiąc.
Hyćka (czarny bez) z %
W wyparzonym słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem.