Sposób przygotowania:
Idealne ciasto drożdżowe do pizzy
Do szklanki kruszymy drożdże i zalewamy je bardzo ciepłą wodą. Lekko mieszamy i zostawiamy je na 10 minut. Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i łyżeczkę soli oraz olej. Następnie dolewamy wodę z drożdżami. Ciasto mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie wyrabiamy je dłońmi przez ok 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przekładamy do miski i przykrywamy je lnianą ściereczką. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, uderzamy w nie pięścią, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na pożądaną grubość i kształt. Układamy na blaszce. Tak oto mamy idealne i najlepsze ciasto drożdżowe do pizzy.