gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Kruche ciasto drożdżowe na pizzę.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste ciasto dla lubiących pizzę na cienkim chrupiącym spodzie.

Kruche ciasto drożdżowe na pizzę.

Składniki:

Kruche ciasto drożdżowe na pizzę.

 

  • 1kg mąki luksusowej,
  • 1/2 litra ciepłej wody,
  • 2,5dag drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto drożdżowe na pizzę.
Zaczyn:
drożdże zasypać cukrem, mąką (1-2łyżki) i pół szklanki ciepłej wody i odstawiamy na 30minut.
W pozostałej wodzie rozpuścić sól i dodać oliwę z oliwek, mąkę i zaczyn. (ciasto dzielimy na 3placki i odstawiamy do wyrośnięcia). Posmarować blachę oliwą (jeden róg pozostawiamy nie posmarowany do przyklejenia ciasta) i rozciągamy na jej powierzchni ciasto cienką warstwą. Dodać dodatki według upodobania. Piec 15-20min w temperaturze 220-250st C.