jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Imbirówka na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierwszy raz zrobiłam taką nalewkę i jestem pozytywnie zaskoczona, choć jest bardzo ostra w smaku.

Imbirówka na miodzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Imbirówka na miodzie

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Imbirówka na miodzie
Starty imbirmieszamy z miodem i wkładamy do słoika ze szczelnym zamknięciem. Odstawiamy go na dobę, by imbir puścił sok. Do słoika dolewamy alkohol i odstawiamy na 2 tygodnie. Wstrząsamy słoikiem od czasu do czasu. Po tym czasie przelewamy płyn przez gęste sito. Jeśli nalewka jest dla Ciebie zbyt mało słodka - możemy dodać jeszcze płynnego miodu. Zlewamy nalewkę do karafki, opisujemy jąi odstawiamy w ciemne miejsce. Jeśli chcemy by nalewka była krystalicznie czysta musimy ją przefiltrować, choć uważam,że nie jest to konieczne.
Imbirówka na miodzie
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce.
Imbirówka na miodzie
Do słoika dolewamy alkohol i odstawiamy na 2 tygodnie.