Sposób przygotowania:
Nalewka agrestowa
Owoce agrestu dokładnie oczyszczamy, usuwamy końcówki i myjemy.
Osuszamy na sicie i wsypujemy do słoja. Lekko rozgniatamy i dodajemy plastry imbiru i przeciętą laskę wanilii. Zasypujemy cukrem i wlewamy alkohol. Zakręcamy i odstawiamy na trzy-cztery tygodnie.
Po tym czasie zlewamy płyn i odstawiamy na dwa miesiące. Wtedy delikatnie zlewamy nalewkę, a osad z dołu filtrujemy.
Rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne kilka miesięcy, aż odpowiednio dla nas dojrzeje.
Osuszamy na sicie i wsypujemy do słoja. Lekko rozgniatamy i dodajemy plastry imbiru i przeciętą laskę wanilii. Zasypujemy cukrem i wlewamy alkohol. Zakręcamy i odstawiamy na trzy-cztery tygodnie.
Po tym czasie zlewamy płyn i odstawiamy na dwa miesiące. Wtedy delikatnie zlewamy nalewkę, a osad z dołu filtrujemy.
Rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne kilka miesięcy, aż odpowiednio dla nas dojrzeje.