WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Nalewka agrestowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewka z owoców czerwonego agrestu. Pyszna, lekko kwaskowata i wymagająca dość długiego czasu dojrzewania.

Nalewka agrestowa

Składniki:

Nalewka agrestowa

 

  • 1 kg agrestu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 laska wanilii
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • 750 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka agrestowa
Owoce agrestu dokładnie oczyszczamy, usuwamy końcówki i myjemy.

Osuszamy na sicie i wsypujemy do słoja. Lekko rozgniatamy i dodajemy plastry imbiru i przeciętą laskę wanilii. Zasypujemy cukrem i wlewamy alkohol. Zakręcamy i odstawiamy na trzy-cztery tygodnie.

Po tym czasie zlewamy płyn i odstawiamy na dwa miesiące. Wtedy delikatnie zlewamy nalewkę, a osad z dołu filtrujemy.

Rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne kilka miesięcy, aż odpowiednio dla nas dojrzeje.