Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Indyjski sos do potraw

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Indyjski sos o gęstej konsystencji jest bardzo pikantny i wspaniale smakuje zarówno z daniami mięsnymi jak i wegetariańskimi.

Indyjski sos do potraw Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyjski sos do potraw

 

  • 4 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka asafetydy
  • 1/2 łyżeczki czerwonego chilli
  • 2 kłącza imbiru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 10 liści curry
  • 1 papryczka chilli
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Indyjski sos do potraw
Na patelnię pokroić pomidory, dodać koncentrat pomidorowy, zetrzeć na tarce kłącza imbiru, dodać asafetydę, chilli oraz wlać wodę. Wszystko razem dusić na małym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Na drugą patelnię wlać troszkę oleju i gdy będzie rozgrzany wrzucić czarną gorczycę, liście curry oraz pokrojoną papryczkę i całość podsmażać aż gorczyca zacznie pryskać. Następnie całą zawartość patelni z gorczycą przełożyć do patelni z pomidorami, dodać cukier oraz doprawić do smaku solą. Tak przygotowany sos można podawać na ciepło i na zimno.
Indyjski sos do potraw
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
Indyjski sos do potraw
Przyprawy można najpierw wcześniej same podsmażyć na patelni.
Indyjski sos do potraw
Wszystkie składniki dusić do odpowiedniej konsystencji sosu.