Sposób przygotowania:
Meksykański sos do potraw
Por kroimy w półplasterki, wkładamy na sito, obficie spłukujemy wodą i zostawiamy do odcieknięcia. W między czasie paprykę czerwoną umyć, konserwową osuszyć i obrać ze skórki. Obie papryki drobniutko pokroić. Ogórki i czosnek również drobniutko pokroić. W rondelku rozgrzać olej, wsypać bazylię i wrzucić czosnek zamieszać. Dodajmy por i smażymy. Po 2 minutach dodajemy ćwierć szklanki wody i chwilkę dusić. Dodać obie papryki i ogórki, dusić do miękkości składników. W miseczce wymieszać mąkę z koncentratem, dolać około szklanki wody, zamieszać. Wlać do rondla, zagotować. Zdjąć z ognia doprawić solą, papryką chili i kwaskiem. Zamieszać. Delikatnie zmiksować końcówką blendera do zup - nacisnąć przycisk dosłownie 2-3-krotnie:-). I sosik gotowy:-) Można go podawać do placuszków z cukinii, ziemniaczanych parówek na ciepło i zimno oraz frytek, a w sumie do wszystkiego na co mamy ochotę:-) SMACZNEGO!
Malgosia*Ieper