magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Sos brunatny - do potraw chińskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dodatek do potraw kuchni chińskiej

Sos brunatny - do potraw chińskich

Składniki:

Sos brunatny - do potraw chińskich

 

  • 3 szklanki wywaru
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina lub 1/2 szklanki czystej wódki i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1-2 anyżu gwiazdkowatego, 3 łyżeczki anyżu lub 3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 4-6 goździków
  • 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru lub 3 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

Sos brunatny - do potraw chińskich
Składniki wymieszać w rondlu doprowadzić do zagotowania, wystudzić, przechowywać w lodówce. Używać do przyrządzania potraw chińskich. Po każdym użyciu zlać sos do słoika, wystudzić, wstawić do lodówki. Przed zastosowaniem w następnej potrawie zebrać tłuszcz. Dodać równe porcje wywaru, sosu sojowego i alkoholu, aby otrzymać 5 szklanek płynu. Doprawić cukrem i przyprawami korzennymi, zagotować. Walory smakowe powinny być podobne do pierwszego sosu. Stosować do potraw z jaj, wątróbek z drobiu, flaczków, boczku, żeberek wieprzowych, kaczki i wołowiny (patrz przepisy). Proporcje: na około 5 szklanek

Tagi:

sosy