Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jabłka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pomysł na pyszny deser. Jabłka w cieście zawsze smakują wyśmienicie

Jabłka w cieście

Składniki:

Jabłka w cieście

 

  • 2 szkl mleko,
  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżka cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 40 dag mąka,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 1 kg jabłka,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście
Do miski wlać mleko, dodać żółtka, cukier waniliowy, sól, cukier kryształ, sodę i mąkę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wmieszać.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki o grubości 1/2 cm. Każdy krążek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.