Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Jabłka w cieście bananowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne jabłka w cieście o bananowym aromacie na piątkowy obiad!

 Jabłka w cieście bananowym

Składniki:

Jabłka w cieście bananowym

 

  • jabłka - 3 szt.
  • jogurt naturalny - 100 g
  • sok bananowy ( nektar ) - 100 ml
  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • cukier wanilinowy - 1 op
  • cukier puder ( u mnie waniliowy )
  • olej do smażenia - 200 ml

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście bananowym
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Z każdego plastra usuwamy pozostałości gniazda nasiennego i posypujemy odrobiną cukru wanilinowego. Składniki na ciasto ( mąkę , jogurt , sok , proszek , cukier i jajko ) mieszamy dokładnie do konsystencji gęstej śmietany ( jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki ). Rozgrzewamy na głębokiej patelni olej. Każdy plaster jabłka maczamy w cieście z każdej strony i smażymy na tłuszczu z obu stron. Usmażone racuszki odsączamy na papierowym ręczniku.Posypujmy cukrem pudrem! Zajadamy!