Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sałatka z ryżu, marchewki, tuńczyka i kukurydzy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pyszna sałatka. Idealna na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Prosta i dość szybka w wykonaniu. Posmakuje każdemu. Pięknie kolorowa.

Sałatka z ryżu, marchewki, tuńczyka i kukurydzy

Składniki:

Sałatka z ryżu, marchewki, tuńczyka i kukurydzy

Składniki:

  • 20 dag ryżu parboiled
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sok z cytryny według uznania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżu, marchewki, tuńczyka i kukurydzy
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy.

2. Marchewkę obieramy, płuczemy i gotujemy. Ugotowaną studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączamy.

4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.

5. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.