Sposób przygotowania:
Deser śliwkowy
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i wstawiamy na gaz. Wsypujemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy przez kilka minut śliwki, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy wtedy garnek z gazu i dodajemy galaretkę oraz żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie blendujemy śliwki na gładko. Przelewamy masę śliwkową do 6 pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i przekładamy na galaretkę śliwkową. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i przekładamy na galaretkę śliwkową. Ponownie wstawiamy do lodówki.
kuchenny świat
slodkokwasnakuchnia1
dzięki