jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jabłka w ptasim mleczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jabłuszka w mleczku doskonały podwieczorek dla dzieci

Jabłka w ptasim mleczku

Składniki:

Jabłka w ptasim mleczku

 

  • 3 duże jabłka szare renety
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 szklanki wody
  • cukier waniliowy
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Sposób przygotowania:

Jabłka w ptasim mleczku
Jabłka obrać przekroić, wyjąć gniazda nasienne.

Włożyć do wrzącej wody z cukrem waniliowym, ugotować na słabym ogniu, tak by się nie rozpadły.

Wyjąć jabłka do miseczki, a wywar z jabłek odparować do objętości szklanki. We wrzącym wywarze rozpuścić galaretkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy zacznie lekko tężeć, ubić mleko w garnku trzepaczką do piany, nastepnie ubijając- wlać teżejącą galaretkę, po czym zalać jabłka w miseczkach. Pozostawić do zastygnięcia.