Sposób przygotowania:
Jabłka w sosie z wina
Obrane jabłka pokrajać wzdłuż na połowy, łyżeczką wydrążyć gnaizda nasienne.
Połówki jabłek obgotować pojedynczo w małej ilości syropu z cukru i wody.
Miękkie, lecz nie rozpadające się, wyłożyć na salaterkę.
W miejsca wydrążenia włożyć po łyżeczce konfitury.
W kubeczku emaliowanym utrzeć żółtka z cukrem.
Oddzielnie zagotować wino z syropem.
Wlewać cienkim strumieniem płyn do utartych żółtek, mieszać. Kubeczek wstawić do wrzącej wody i jeszcze krótko mieszając ogrzewać, aż masa nieco zgęstnieje.
Gorącym sosem oblać ułożone jabłka i od razu podawać do jedzenia.
Połówki jabłek obgotować pojedynczo w małej ilości syropu z cukru i wody.
Miękkie, lecz nie rozpadające się, wyłożyć na salaterkę.
W miejsca wydrążenia włożyć po łyżeczce konfitury.
W kubeczku emaliowanym utrzeć żółtka z cukrem.
Oddzielnie zagotować wino z syropem.
Wlewać cienkim strumieniem płyn do utartych żółtek, mieszać. Kubeczek wstawić do wrzącej wody i jeszcze krótko mieszając ogrzewać, aż masa nieco zgęstnieje.
Gorącym sosem oblać ułożone jabłka i od razu podawać do jedzenia.