jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jabłka w sosie z wina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

jabłka w sosie z wina polecane tylko dla dorosłych

Jabłka w sosie z wina

Składniki:

Jabłka w sosie z wina

 

  • 5 jabłek
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • SOS:
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki syropu z obgotowanych jabłek
  • konfitury z wiśni- kilka łyżeczek

Sposób przygotowania:

Jabłka w sosie z wina
Obrane jabłka pokrajać wzdłuż na połowy, łyżeczką wydrążyć gnaizda nasienne.
Połówki jabłek obgotować pojedynczo w małej ilości syropu z cukru i wody.
Miękkie, lecz nie rozpadające się, wyłożyć na salaterkę.
W miejsca wydrążenia włożyć po łyżeczce konfitury.
W kubeczku emaliowanym utrzeć żółtka z cukrem.
Oddzielnie zagotować wino z syropem.
Wlewać cienkim strumieniem płyn do utartych żółtek, mieszać. Kubeczek wstawić do wrzącej wody i jeszcze krótko mieszając ogrzewać, aż masa nieco zgęstnieje.
Gorącym sosem oblać ułożone jabłka i od razu podawać do jedzenia.