Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Jablka w winnym ciescie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wymienilam sie z sasiadka przepisami : racuszki z jablkami w zamian za dosyc popularne tutaj , pyszne jablka w winnym ciescie .

Jablka w winnym ciescie.

Składniki:

Jablka w winnym ciescie.

 

  • 3 duze jablka / z jednego wychodzi 6 -7 "placuszkow " /
  • 150g maki pszennej
  • 175ml bialego, wytrawnego wina / niepelna szklanka /
  • 3 lyzki oleju
  • pol malej torebki cukru waniliowego
  • 2 lyzki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • troche soku z cytryny 3-4 lyzki / do pokropienia jablek - nie ciemnieja wtedy tak szybko /
  • olej do smazenia
  • cukier puder i cynamon do posypania

 

Sposób przygotowania:

Jablka w winnym ciescie.
Z jablek wydrazyc gniazdka nasienne , obrac , pokroic w krazki ok. 1,5 cm , pokropic sokiem z cytryny, przykryc i odstawic. Oddzielic zoltka od bialek. Do miski wsypac make, cukier waniliowy, dodac olej, zoltka, wino i wymieszac / najlepiej zmiksowac /. Z bialek ubic piane dodajac szczypte soli i 2 lyzki cukru. Polaczyc piane z ciastem . Calosc jest sporo gesciejsza niz ciasto na nalesniki. Na patelni dobrze rozgrzac duza ilosc oleju / placuszki podczas smazenia musza byc do polowy zanurzone w tluszczu / . Mozna uzyc frytkownicy. Kazdy krazek jablka zanurzac w ciescie i klasc na goracy tluszcz. Krazki smazyc z obu stron na zloto-brazowy kolor. Usmazone wyjmowac na papierowy reczniczek . Cieple placuszki posypac cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.