Sposób przygotowania:
Jablka w winnym ciescie.
Z jablek wydrazyc gniazdka nasienne , obrac , pokroic w krazki ok. 1,5 cm , pokropic sokiem z cytryny, przykryc i odstawic. Oddzielic zoltka od bialek. Do miski wsypac make, cukier waniliowy, dodac olej, zoltka, wino i wymieszac / najlepiej zmiksowac /. Z bialek ubic piane dodajac szczypte soli i 2 lyzki cukru. Polaczyc piane z ciastem . Calosc jest sporo gesciejsza niz ciasto na nalesniki. Na patelni dobrze rozgrzac duza ilosc oleju / placuszki podczas smazenia musza byc do polowy zanurzone w tluszczu / . Mozna uzyc frytkownicy. Kazdy krazek jablka zanurzac w ciescie i klasc na goracy tluszcz. Krazki smazyc z obu stron na zloto-brazowy kolor. Usmazone wyjmowac na papierowy reczniczek . Cieple placuszki posypac cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Anna555
misia53