jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jabłka z miodem, migdałami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jabłko pieczone z miodem, migdałami i żurawiną to deser, który poprawi ci nastrój w jesienne wieczory.

Jabłka z miodem, migdałami  i żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka z miodem, migdałami i żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z miodem, migdałami i żurawiną
Umyte jabłka kroimy poprzecznie blisko ogonka tak, by powstały pokryweczki. Miód mieszamy z migdałami i sokiem z cytryny Wydrążamy gniazda nasienne za pomocą specjalnej łyżeczki. W otwory w jabłkach wsypujemy po pół łyżeczki żurawiny, napełniamy je masą miodową. Na górze każdego otworu kładziemy wiórek masła, posypujemy cynamonem, (opcjonalnie) i nakrywamy jabłkową pokryweczką. Zapiekamy w średnio nagrzanym (ok. 160 st.C) piekarniku około 20 minut. Podajemy na gorąco.
Jabłka z miodem, migdałami  i żurawiną
Przygotowujemy nadzienie z miodu, soku z cytryny i migdałów.
Jabłka z miodem, migdałami  i żurawiną
Drążymy otwory w jabłkach za pomocą specjalnej łyżeczki.
Jabłka z miodem, migdałami  i żurawiną
Nadziewamy jabłka i zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku.