eliza739

eliza739

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 308]

Jabłka zapiekane na imbirowo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłka zapiekane na imbirowo, jabłka zapiekane na imbirowo

Jabłka zapiekane na imbirowo

Składniki:

Jabłka zapiekane na imbirowo

 

  • 10 dag ciasteczek imbirowych
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 2,5 dag stopionego masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane na imbirowo
Umyć jabłka, ususzyć, przekroić na wysokości 3/4, wydrążyć gniazda nasienne. Pokruszyć ciasta i rozetrzeć z pozostałymi składnikami. Masą wypełnić puste miejsce po gniazdach nasiennych. Przykryć uprzednio odkrojoną częścią jabłka. Owoce włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 2 łyżki wody, przykryć, zapiekać w temp. 200 st. C przez 20 minut. Następnie odkryć naczynie, piec w temp. 200 st.C przez 20 minut.