Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jabłkla z sosem karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ugotowane jabłka polane sosem karmelowym.

Jabłkla z sosem karmelowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkla z sosem karmelowym

 

Sposób przygotowania:

Jabłkla z sosem karmelowym
Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w grube półplasterki, przełożyć do garnka. Dodać do nich 2 łyżki cukru. Jabłka z cukrem lekko poddusić (tylko tyle, żeby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły). Miękkie jabłka przełożyć do miseczek. Z pół szklanki cukru i wody zrobić jasny karmel (podgrzewać na patelni na małym ogniu, aż cukier się stopi, większość płynu odparuje). Do karmelu dodać masło i wymieszać. Wlać śmietanę. Wymieszać i gotować dalej, co chwilę mieszając, aż karmel się rozpuści i powstanie gładki, dość gęsty sos. Przygotowanym sosem polać umieszczone w miseczkach jabłka.
Jabłkla z sosem karmelowym
Podduszone z cukrem kawałki jabłek rozłożone do miseczek.
Jabłkla z sosem karmelowym
Jasny karmel przygotowany z cukru i wody.
Jabłkla z sosem karmelowym
Masło dodane do jasnego karmelu na patelni.
Jabłkla z sosem karmelowym
Gładki gęsty sos z karmelu z dodatkiem masła i śmietany.