misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Jabłkowe różyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te proste w wykonaniu, małe i słodkie różyczki na pewno będą fajnym prezentem dla bliskiej osoby....

Jabłkowe różyczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowe różyczki

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 czerwone jabłka
  • cukier kryształ
  • cynamon
  • ew. czerwona galaretka

Sposób przygotowania:

Jabłkowe różyczki
Jabłka myjemy i kroimy w plasterki. Zalewamy je gorącą wodą i zostawiamy by zmiękły. Dokładnie odcedzamy. Ciasto francuskie rozkładamy, posypujemy cukrem i cynamonem. Układamy plasterki jabłka na cieście i odkrawamy ten pasek jak pokazałam na zdjęciu. Delikatnie zwijamy. By zachować kształt układamy każdą zwiniętą porcję w papilotce. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Góra powinna lekko się zarumienić. Po wystygnięciu ciastka można posmarować lekko tężejącą galaretką. Dzięki temu będą miały lekki połysk ale nie jest to konieczne.
Jabłkowe różyczki
Jabłka kroimy w wąskie plasterki i zalewamy wodą
Jabłkowe różyczki
Płat ciasta francuskiego posypujemy cukrem i cynamonem
Jabłkowe różyczki
Plasterki jabłka układamy na cieście, odkrawamy i zwijamy
Jabłkowe różyczki
Ciatka układamy w papilotkach i blaszce by zachowały kształt