Sposób przygotowania:
Różyczki z ciasta francuskiego
Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w cienkie ok 2 mm plasterki. Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkłądamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby troche wystawaly ponad ciasto i luźno zwijamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki.
kołczu