szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Różyczki z ciasta francuskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Różyczki do złudzenia przypominają te z kwiaciarni

Różyczki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różyczki z ciasta francuskiego

 

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g)
  • 1 duże czerwone jabłko lub 2 małe
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier puder
  • gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Różyczki z ciasta francuskiego
Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w cienkie ok 2 mm plasterki. Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkłądamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby troche wystawaly ponad ciasto i luźno zwijamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki.
Różyczki z ciasta francuskiego
Potrzebujemy ciasto franscuskie jabłko i cukier
Różyczki z ciasta francuskiego
Jabłka kroimy na plasterki i pieczemy aby łatwiej dały sie zginac
Różyczki z ciasta francuskiego
Na cieście ukłądamy jabłka i zwijamy w luzny rulon
Różyczki z ciasta francuskiego
Na koniec posypujemy cukrem pudrem i podajemy.