Sposób przygotowania:
Jabłkowe różyczki
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z imbirem oraz cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże następnie dodać je do mąki razem z płynnym masłem i ubitym jajkiem. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na mniejsze porcje i z każdej rozwałkować prostokąt ok 8cm na 15 cm na dłuższych bokach ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jabłka mają troszkę wystawać poza ciasto i zwinąć w roladkę którą ostrym nożem przeciąć na połowę w taki sposób, aby uzyskać dwie różyczki. Każdą różyczkę ułożyć w niewielkich odstępach w uszykowanej okrągłej formie do pieczenia( 20 cm średnicy) jeśli będziemy piec w formie metalowej to koniecznie trzeba ją wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą. Kiedy już wszystkie różyczki znajdą się w formie to wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec w temp. 180 st około 35-40 min po upieczeniu jeszcze ciepłe posmarować po wierzchu miodem.
zewa
iziona
Jasne :) smacznego :)
zewa
dziękuję :)
edytaha
iziona
Szkoda, że jesteście tak daleko bo chętnie bym Was poczęstowała :)
zewa
Iwonko jak przyjedziesz w przyszłym roku do Milena to mi upieczesz, hi, hi. A ja podjadę albo Ty do mnie :)
iziona
No tak tylko tam coś z plażą kombinują wczoraj znajomy wstawił zdjęcia z Chłopów i plaża w demolce :(
edytaha
Oj, szkoda!
monikaT83
msewka