iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jabłkowe różyczki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto wygląda pięknie i najlepiej smakuje jeszcze ciepłe kiedy miód z niego spływa.

Jabłkowe różyczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowe różyczki

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe różyczki
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z imbirem oraz cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże następnie dodać je do mąki razem z płynnym masłem i ubitym jajkiem. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na mniejsze porcje i z każdej rozwałkować prostokąt ok 8cm na 15 cm na dłuższych bokach ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jabłka mają troszkę wystawać poza ciasto i zwinąć w roladkę którą ostrym nożem przeciąć na połowę w taki sposób, aby uzyskać dwie różyczki. Każdą różyczkę ułożyć w niewielkich odstępach w uszykowanej okrągłej formie do pieczenia( 20 cm średnicy) jeśli będziemy piec w formie metalowej to koniecznie trzeba ją wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą. Kiedy już wszystkie różyczki znajdą się w formie to wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec w temp. 180 st około 35-40 min po upieczeniu jeszcze ciepłe posmarować po wierzchu miodem.
Jabłkowe różyczki
na rozwałkowanych prostokątach ułożyć jabłka
Jabłkowe różyczki
zwiniete ciasto przeciąć tak aby powstały dwie róże
Jabłkowe różyczki
wszystkie różyczki ułożyć w formie i posypać cynamonowym cukrem
Jabłkowe różyczki
po upieczeniu ciepłe ciasto posmarować miodem