kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Jagodowe love, babeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne kruche babeczki nadziewane frużeliną jagodową i zwieńczone bezą szwajcarską o jagodowym smaku

Jagodowe love, babeczki z jagodami

Składniki:

Jagodowe love, babeczki z jagodami

 

  • kruche babeczki:

 

  • 80 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

 

  • frużelina jagodowa:

 

  • 150 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

 

  • beza:

 

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki o smaku jagodowym

 

Sposób przygotowania:

Jagodowe love, babeczki z jagodami
Przygotuj kruche ciasto. Wszystkie składniki umieść w misce i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowym ciastem wylep foremki do babeczek, piecz przez 15-20 minut w temp. 160 stopni. Z podanej porcji otrzymasz około 20 babeczek. Jagody włóż do rondelka,dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlej do jagód gdy te lekko zmiękną i puszczą sok. Wymieszaj dokładnie a gdy masa zgęstnieje,zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem, umieść miskę nad gotującą się wodą (kąpiel parowa) Ubijaj białka i dodawaj po łyżeczce galaretkę jagodową. Gdy masa będzie jednolita,gęsta lśniąca zdejmij miskę z kąpieli parowej i przestudź masę.Gotową masą napełnij rękaw cukierniczy. Każdą babeczkę napełnij frużeliną jagodową a wierzch udekoruj bezą jagodową. Babeczki nie wymagają przechowywania w lodówce.