Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżowe babeczki z jagodami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe babeczki z piegatym środkiem.

Drożdżowe babeczki z jagodami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe babeczki z jagodami.

 

  • 1 łyżka cynamonu
  • 600 g mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • kilka kropli olejku wanailiowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru.
  • 2 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babeczki z jagodami.
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy aż zaczną pracować. Robimy dołek na środku i wlewamy drożdże z mlekiem, wbijamy jajko i wlewamy olej....zaczynamy wyrabiać. Jak ciasto przestanie nam brudzić ręce i odstawać od brzegów naczynia...tzn można je odstawić do wyrośnięcia. A więc przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość...połowę wykładamy na blat i wałkujemy cienki placek. Połowę placka smarujemy roztrzepanym jajkiem,a następnie tą samą połówkę posypujemy jagodami. Składamy placek na pół, przykrywając jagody czystą połówką. I ponawiamy czynność, pół smarujemy jajkiem i posypujemy jagodami i znów przykrywamy. Foremki do babeczek zanurzamy w mące i wycinamy nimi babeczki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Po 20 minutach, smarujemy wierzch resztą jajka i pieczemy w 170 stopniach przez 25 min.
Drożdżowe babeczki z jagodami.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe babeczki z jagodami.
Połowę placka smarujemy jajkiem i posypujemy jagodami.
Drożdżowe babeczki z jagodami.
Po złożeniu na pół czynność powtarzamy i później znów.
Drożdżowe babeczki z jagodami.
Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy babeczki jajkiem.

Tagi:

jajko jajka