Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jagodowe trójkąty.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jagody w środku, jagody na wierzchu...jagodowy wypas.

Jagodowe trójkąty. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jagodowe trójkąty.

 

  • szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka słodziku lub cukru
  • 1/5 szklanki jagód
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki serka
  • łyżka cukru lub słodziku

Sposób przygotowania:

Jagodowe trójkąty.
Do naczynia wlewamy wodę, wbijamy jajko i sypiemy mąkę. Na koniec słodzik i proszek. Serek mieszamy z cukrem do smaku, należy to robić delikatnie, aby deser nie był za mdły. Gorącą patelnię zwilżamy olejem i wylewamy porcje ciasta, następnie każdy placek posypujemy jagodami. Smażymy z obu stron na rumiano. Do posypywania wykorzystujemy połowę jagód. Drugą zostawiamy sobie do dekoracji wierzchu. Każdy jeszcze ciepły placek składamy w trójkąt, na którym robimy kleks z odrobiny serka i posypujemy jagodami.
Jagodowe trójkąty.
Z pierwszej strony smażymy dłużej, aby ciasto z wierzchu się obeschło, dopiero obracamy. To pozwoli nam zachować jagody w całości.

Tagi:

jajko jajka