mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jagody w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jagody są bardzo zdrowe, szczególnie w czasie przeziębienia warto po nie sięgać:)

Jagody w syropie

Składniki:

Jagody w syropie

 

  • 1 litr jagód
  • 12 czubatych łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Jagody w syropie
Jagody przebieram, myję, osuszam i przekładam do małych słoiczków do pełna, następnie zasypuje jagody cukrem. Nastepnie zakręcam słoiki zakrętkami i pasteryzuje około 45 minut od chwili zagotowania się wody w dużym garnku. Lekko przestudzone słoiczki wyjmuję z wody z garnka, ustawiam do góry nogami na ręczniku, przykrywam drugim ręcznikiem i zostawiam do ostudzenia. Po tym czasie przenoszę słoiki do spiżarni lub piwnicy.
Z podanej ilości jagód, z 1 litra, otrzymuję cztery słoiczki 250 ml.

Tagi:

jagody owoce