Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kwaśne wiśnie w słodkim syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wyglądają troche jak wyrosniete jagody w słoiku:)

Kwaśne wiśnie w słodkim syropie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kwaśne wiśnie w słodkim syropie

 

  • 1,5 kg wiśni bez pestek,
  • 1 litr wody
  • 0.5 kg cukiru

 

Sposób przygotowania:

Kwaśne wiśnie w słodkim syropie
Wisienki powinny być takie małe, kwaskowe, ale bardzo dojrzałe. Umyte i wypestkowane układamy sciśle z słoikach. Wodę gotujemy z cukrem i gorącym syropem zalewamy owoce - zakręcamy soiki. Pasteryzujemy 8-10 minut
Kwaśne wiśnie w słodkim syropie
po pasteryzacji owoce są słodkie
Kwaśne wiśnie w słodkim syropie
owoce scisle ukladamy w sloikach
Kwaśne wiśnie w słodkim syropie
mozna z nich robic kompoty