Dustpiter

Dustpiter

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Jaja faszerowane na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przystawka dla 8 osób, nietypowe danie wielkanocne, dobre na szybkie imprezy typu: imieniny, urodziny w pracy.

Jaja faszerowane na słodko

Składniki:

Jaja faszerowane na słodko

 

  • 4 jaja kurze,
  • 150g szynki gotowanej,
  • 15-30 szt. rodzynek,
  • czubata łyżka stołowa majonezu,
  • natka pietruszki (2 gałązki),
  • ser gouda (lub inny - wedle uznania),
  • puszka ananasów w plasterkach.

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane na słodko
1. Jaja gotujemy na twardo, podczas gotowania jaj: - sparzamy rodzynki na 5 min., - szynkę kroimy w BARDZO drobną kostkę, - ananas (połowę zawartości puszki) kroimy również w bardzo drobną kostkę, z zastrzeżeniem, że należy tą kostkę odcisnąć od syropu w czystych dłoniach, - siekamy natkę, - ucieramy ser żółty na drobnych oczkach.



2. Jaja dzielimy na równe połowy.



3. Wyjmujemy żółtka, wrzucamy do sporego naczynia.



4. Sparzone rodzynki kroimy w drobniejsze cząstki, po czym wrzucamy je do żółtek.



5. Dodajemy pozostałe składniki, OPRÓCZ ŻÓŁTEGO SERA.



6. Mieszamy przez około 5 min. z majonezem.



7. Napełniamy połówki farszem.



8. Posypujemy startym, żółtym serem.



9. Układamy na pozostałych plastrach ananasa.