Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Jaja w sosie chrzanowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka przekąska, idealna gdy niespodziewanie wpadna goście. Wszyscy za nimi przepadają :-)

Jaja w sosie chrzanowym. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jaja w sosie chrzanowym.

 

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 350g majonezu
  • 150g chrzanu ze słoiczka
  • 1 duży ogórek kiszony
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Jaja w sosie chrzanowym.
Ugotowane na twardo jajka poprzekrawać na połówki (ja gotuję jaja od momentu zagotowania ok 7 minut - wtedy zawse są twarde, dodaję też do wody soli i łatwiej się obierają). Znaleźć szybko ładny półnisek i poukładać jaja zółtkiem do dna. Do miski przełożyć majonez, dodać chrzan i doprawić do smaku. Ładnie wygląda, gdy pieprz jest świerzo zmielony lub "utłuczony" w moździeżu. Zalać jaja sosem chrzanowym, by sobie ładnie pływały. Na koniec drobno posiekać kiszonego ogórka i obficie posypać przekąskę. Pycha, serdecznie polecam!
Jaja w sosie chrzanowym.
Drobno kroimy ogorki kiszone, by obsypać nimi zakąskę.