peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Jajeczna awanturka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna przekąska nie tylko na święta

Jajeczna awanturka

Składniki:

Jajeczna awanturka

 

  • 6 jaj ugotowanych na twardo

 

  • 1 puszka sardynek w oleju

 

  • 1 średnia czerwona cebula

 

 

  • szczypiorek

 

 

Sposób przygotowania:

Jajeczna awanturka
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połowę. Sardynki wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy na głębokim talerzu. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy - dodajemy do sardynek. Żółtka jajek dorzucamy na talerz z sardynkami i cebulą, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli pasta wyjdzie za sucha dodajemy troszkę oleju z sardynek. Pomidora myjemy i kroimy na równe plasterki, układamy je na talerzu. Na plasterkach pomidora układamy białka jajek i wykładamy na nie po porcji pasty z sardynkami (ja ulepiłam nieduże kuleczki). Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy - posypujemy nim jajka z pastą.