SUPERPRZEPIS

Mazurek pisanka

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Mazurek pisanka  Więcej zdjęć (5)

No kochani nadal trwa wena mazurkowa, dziś pisanki wielkanocne, wielkość idealna nie za duża nie za mała.

Składniki:

Mazurek pisanka

Składniki:

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • foremki papierowe jajo 10 szt

 

  • masa orzechowa z kawałkami orzeszków

 

  • polewa dekoracyjna biała i czekoladowa

 

 

 

  • posypka kolorowa

 

  • lukier kolorowy

Sposób przygotowania:

Mazurek pisanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtko i cukier puder. Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy 5 pisanek. Dociskamy formę do ciasta, wycinamy i wkładamy do foremki papierowej. Pieczemy 7-10 minut w 170 stopniach.

Ostudzone mazurki pisanki dekorujemy.

Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż
Zagniatamy ciasto ponownie, jesli jest lepiące podsypujemy mąką
Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż
Dociskamy formę do ciasta wycinamy i wkładamy do foremki papierowej.
Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż
Pieczemy 7-10 minut w 170 stopniach. Zostawiamy do ostudzenia, potem dekorujemy .