katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Schab parzony, w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tak parzony schab jest smaczny na kanapki a także zwyczajnie pokrojony i podany na stół. Ale smacznie się też prezentuje podany w galarecie.

Schab parzony, w galarecie

Składniki:

Schab parzony, w galarecie

 

  • Mięso

 

  • schab surowy ok1 1/4 kg

 

  • Marynata

 

 

  • Galareta

 

 

  • Dodatki

 

  • groszek konserwowy 4-5 łyżek

Sposób przygotowania:

Schab parzony, w galarecie
Składniki podane na marynatę umieszczamy w garnku i gotujemy.Odstawiamy do wystygnięcia.

Schab wkładamy do niezbyt dużego naczynia i zalewamy zimną marynatą. Przykrywamy i odstawiamy na ok 3 dni najlepiej do lodówki. Mięso w marynacie obracamy kilka razy.

Po wyjęciu z marynaty schab wkładamy do gorącej wody (prawie wrzątek). Na małym gazie parzymy ok 1,5 godz. Mięso studzimy i już można kroić w plastry.

Żelatynę rozprowadzamy w gorącym bulionie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na półmisek na którym przygotujemy danie wykładamy groszek i układamy na nim 4-5 plastrów schabu.

Całość zalewamy tężejącym bulionem, odstawiamy do stężenia. Można dowolnie udekorować.