kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Jajeczna kanapka na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo pożywna kanapka idealna na śniadanie. Szybko można ją przygotować . Jest odrobinę kaloryczna ale bardzo smaczna.

Jajeczna kanapka na ciepło Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajeczna kanapka na ciepło

 

  • 2 kromki chleba jasnego (może być lekko czerstwy)
  • 1 jajko
  • garść mixu sałat
  • kilka kostek sera kanapkowego typu feta
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajeczna kanapka na ciepło
Kromki chleba najlepiej jasnego (Jednak jeśli ktoś woli ciemne pieczywo to też może być tylko wtedy kanapka będzie mniej puszysta. ), moczymy w jajku.  Jajko wcześniej rozkłucamy za pomocą widelca dodając szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszczu (powinno być go ok1/2cm po rozpuszczeniu). Nasiąknięty jajkiem chleb kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Lekko osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.  Na talerz wykładamy mix sałak i kostki fety.  Układamy upieczony chleb i jemy ciepłą kanapkę.   Możemy na chleb podczas pieczenia położyć plaster wędliny lub sera żółtego,  polać ketchupem.  Takie ciepłe kanapki z pewnością dadzą więcej energii na rozpoczynający się dzień.
Jajeczna kanapka na ciepło
Gotowa kanapka na mixie sałat
Jajeczna kanapka na ciepło
jajko wymieszane z solą obtoczenia chleba.
Jajeczna kanapka na ciepło
Chleb wymoczony w jajku gotowy do opiekania na patelni.