agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Jajeczne kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i delikatne w smaku kotleciki z jajek- polecam

Jajeczne kotleciki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajeczne kotleciki

 

  • jajka 7 sztuk
  • bułka czerstwa mała 1 sztuka
  • ser żółty 10 dkg
  • cebula 1 szuka
  • sól i pieprze do smaku
  • ole do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania
  • mleko do namoczenia bułki 1/4 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Jajeczne kotleciki
Przygotować niezbędne składniki, jaja - 6 sztuk ugotować na twardo, bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć, cebulkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Jajka ostudzić, obrać i drobno posiekać, wbić surowe jajko, dodać odciśniętą bułkę, ser zetrzeć na tarce o małych otworach i dodać do składników, dodać zeszkloną cebulkę i doprawić solą i pieprzem. Składniki wyrobić na jednolitą masę, z uzyskanej masy formować niewielkie owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Jajeczne kotleciki
kotleciki zaraz po usmażeniu- są delikatne i smaczne