Sposób przygotowania:
Kluseczki iście świąteczne
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Śmietankę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl z rzeżuchą i chrzanem, dodajemy do ziemniaków.
Do ziemniaków dodajemy też jajko i mąkę, doprawiamy solą. Zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodając więcej mąki, tak by była zwarte i elastyczne.
Ciasto formujemy w wałeczki, które kroimy w kluski, gotujemy w osolonym wrzątku.
Podajemy okraszone masłem lub skwarkami.
Do ziemniaków dodajemy też jajko i mąkę, doprawiamy solą. Zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodając więcej mąki, tak by była zwarte i elastyczne.
Ciasto formujemy w wałeczki, które kroimy w kluski, gotujemy w osolonym wrzątku.
Podajemy okraszone masłem lub skwarkami.