evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Jajeczne kotleciki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Prażona cebulka sprawia że kotleciki nie są mdłe i maja fajny posmak :)

Jajeczne kotleciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajeczne kotleciki

 

  • 6 dużych jaj ugotowanych na twardo
  • 1 jajo surowe
  • 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 garście posiekanego szczypiorku
  • 2 duże pieczarki
  • 2 łyzki oleju (kujawski z czosnkiem)
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • łyżki bułki tartej (ale to w razie by masa była rzadka) + bułka do panierowania
  • sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajeczne kotleciki
Ugotowane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub przeciskamy je przez kółeczko do jarzyn.Na dwóch łyżkach oleju kujawskiego przesmażamy starte na tarce pieczarki z odrobiną soli,dodajemy do startych jaj.Dokładamy prażoną cebulkę,surowe jajko,doprawiamy dosyć mocno solą i pieprzem żeby nie było za mdłe.Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny żeby masa stężała.(jesli tak nie będzie dodać trzeba bułkę tartą i ponownie wymieszać) Za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki średniej wielkości i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor,odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku paierowym i gotowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami . . Smacznego :)
Jajeczne kotleciki
Ugotowane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub przeciskamy je przez kółeczko do jarzyn.Na dwóch łyżkach oleju kujawskiego przesmażamy starte na tarce pieczarki z odrobiną soli,dodajemy do startych jaj.Dokładamy prażoną cebulkę,surowe jajko,doprawiamy dosyć mocno solą i pieprzem żeby nie by
Jajeczne kotleciki
Za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki średniej wielkości i panierujemy je w bułce tartej.
Jajeczne kotleciki
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor,odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniuku paierowym i gotowe.

Tagi:

tarta