Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jajecznica-,,maczanka,, :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrawy z jajek, a jajecznicę szczególnie .

Jajecznica-,,maczanka,, :

Składniki:

Jajecznica-,,maczanka,, :

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 plasterki chudego bekonu ( wędzonki , chudej szynki pokrojonej w paseczki )
  • świeże pieczywo ( jakie kto lubi )
  • ½ pomidora pokrojonego w cienkie plasterki

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica-,,maczanka,, :
Na suchej patelni zrumienić na suchej patelni i odłożyć na talerzyk. Rozdzielić białka od żółtek. Na patelni rozgrzać masło .Wlać białka i smażyć mieszając aż się zetnie . Delikatnie włożyć na patelnię ( na białko ) żółtka tak by się nie rozlały i chwilę ogrzewać. Mają się ogrzać ale nie ściąć .Przełożyć na talerzyk ( lub podać na patelence ).Posolić i popieprzyć do smaku .
Je się taką jajecznicę łyżeczką maczając dodatki i kawałki pieczywa w żółtku .