jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajeczny pasztet

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Dla odmiany w okresie Wielkanocnym proponuje nie mięsny, ale jajeczny pasztet!! Podany z chrzanem smakuje pysznie! Jest delikatny, smarowny i smaczny.

Jajeczny pasztet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajeczny pasztet

 

 

Sposób przygotowania:

Jajeczny pasztet
Dziewięć jajek gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy i obieramy. Tak przygotowane przeciskamy przez siteczko ( krajarkę do warzyw gotowanych). Rozdrobnione jajka przekładamy do miski. Dodajemy do nich śmietanę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawy oraz 2 surowe żółtka. Delikatnie mieszamy łyżką. Pozostałe dwa białka ubijamy na sztywno. Ubite dodajemy do przyprawionych jajek. Całość ponownie delikatnie mieszamy . Foremkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę jajeczną przekładamy do foremki. Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C. Po wyjęciu, studzimy i wyjmujemy z formy.
Jajeczny pasztet
Ugotowane, przestudzone jajka obieramy ze skorupki
Jajeczny pasztet
Obrane jajka przeciskamy przez sitko do warzyw.
Jajeczny pasztet
Do jajek dodajemy cebulę, śmietanę i przyprawy
Jajeczny pasztet
Po dodaniu białek masę przekładamy do foremki

Tagi:

jajko jajka