marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet jajeczny ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pasztet jajeczny ze szpinakiem i groszkiem

Pasztet jajeczny ze szpinakiem

Składniki:

Pasztet jajeczny ze szpinakiem

 

  • 8 jaj wiejskich,
  • 60 g.szpinaku mrożonego,
  • 2 cebule średnie,
  • bułka czerstwa namoczona w mleku,
  • 250 g.zielonego groszku mrożonego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki curry,
  • pieprz biały lub kajeński,
  • sól,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczny ze szpinakiem
Jajka po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać, szpinak i groszek rozmrozić lub wrzucić na osolony wrzątek na 3-5 min. Wyjąć i osączyć. Cebule obrać, opłukać i pokroić na piórka po czym przepuścić z jajkami przez maszynkę do mięsa, potem szpinak, a groszek można dać w całości do masy. Namoczyć bułkę czerstwą w mleku, docisnąć w dłoni i dodać do masy. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć praską, dodając do masy, a po za tym doprawić masę jajeczno-warzywną curry i pieprzem, można trochę soli dodać. Wymieszać i spróbować. Piekarnik nagrzać do temp.160 st. C, keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę do formy cwibakowej lub do dwóch po równo. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. Po upieczeniu wyjąć foremkę, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć. Pasztet kroić i spożywać z pieczywem.