Sposób przygotowania:
Pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem
15 jajek gotujemy na twardo. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki lub drobno siekamy. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę. Smażymy ją na oleju kilka minut aż zmięknie. Szpinak świeży podsmażamy na suchej patelni tylko chwilę aż zwiędnie. Następnie wykładamy go na durszlak, żeby go odsączyć. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego to podsmażamy go na odrobinie oleju do momentu aż cała woda odparuje.
Do startych jajek dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, rzeżuchę i szczypiorek. Dokładnie wyrabiamy masę. Doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę keksową (25x10cm) wykładamy papierem, smarujemy go masłem i posypujemy bułka tartą. Wykładamy masę jajeczną do połowy formy. Następnie wykładamy połowę szpinaku tylko w środku formy.
Na szpinaku układamy filet łososia bez skóry i przykrywamy go resztą szpinaku. Formę dopełniamy resztą masy. Pasztet pieczemy w 180 stopniach około 75 minut. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym, chrzanowym. Kroimy go dopiero po wystygnięciu. Smacznego :)
Do startych jajek dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, rzeżuchę i szczypiorek. Dokładnie wyrabiamy masę. Doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę keksową (25x10cm) wykładamy papierem, smarujemy go masłem i posypujemy bułka tartą. Wykładamy masę jajeczną do połowy formy. Następnie wykładamy połowę szpinaku tylko w środku formy.
Na szpinaku układamy filet łososia bez skóry i przykrywamy go resztą szpinaku. Formę dopełniamy resztą masy. Pasztet pieczemy w 180 stopniach około 75 minut. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym, chrzanowym. Kroimy go dopiero po wystygnięciu. Smacznego :)
marietta